Съдът остави без уважение молбата на Министерство на регионалното развитие и благоустройство за конституиране на министерството като граждански ищец и за съвместно разглеждане в настоящото наказателно производство на предявения граждански иск от страна на държавното ведомство, в размер на 200 хил. лв.

Дават на съд собственика и багериста за унищожените дюни на "Смокиня"

Дават на съд собственика и багериста за унищожените дюни на "Смокиня"

Грозят ги до 20 000 лева глоба и 1 година затвор

Окръжният съд в Бургас счете, че МРРБ може да предяви своя граждански иск в граждански процес и интересите на държавата няма да бъдат нарушени, ако се докаже виновност на подсъдимите в наказателния процес. Предвид спецификите на обекта на престъплението, се изисква събирането на множество доказателства и назначаването на множество експертизи, установяващи имуществената вреда. По досъдебното производство няма събрани доказателства за наличие на имуществени вреди и за първи път съдът следва да ги установява. Това би попречило за своевременното и ефективно приключване на наказателния процес, поради необходимост от отлагания на делото, специално с оглед доказване на гражданския иск.

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Огромни са щетите по дюните на Смокиня

В обвинителния акт ясно е формулирано участието на подсъдимите в престъпната дейност, както и подробно е описана защитената територия - природна забележителност. Посочени са конкретно и точно техническите параметри на предмета на обвинението, като подсъдимите ясно могат да разберат обвинението.

Предвид несъгласието на защитата за съкратено съдебно следствие, делото следва да бъде гледано по реда на Глава 28 от НПК, с освобождаване от наказателна отговорност от страна на подсъдимите и налагането им на административно наказание.

Трима задържани за унищожените дюни на Смокиня

Трима задържани за унищожените дюни на Смокиня

Арестувани са поръчител и двама багеристи

Окръжен съд - Бургас потвърди и взетите мерки за неотклонение "Парична гаранция", в размер на 3 000 лв. за Иван Н. и 1 000 лв. за Манол П.

Определението на съда в Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред по - висока инстанция.

Припомняме, случаят с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" нашумя в началото на годината - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са "пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м "бели дюни", 337 кв. м "сиви дюни", а 47 кв. м "зараждащи се дюни".