СГС остави в ареста Пламен Трифонов, обвинен в жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина, въпреки жалбата на защитниците му. Съдът счете, че не е разколебано обоснованото предположение, че той е автор на престъплението.

Освен това в мотивите си съдът изтъкна, че Трифонов няма постоянен адрес и заради това счете, че има опасност да се укрие, ако бъде с по-лека мярка за неотклонение.

Съдът прецени и че има опасност Трифонов да извърши друго престъпление, като тази опасност се извежда от тежестта на престъплението, в което му е повдигнато обвинение.

Минали са 3 месеца от задържането на Трифонов и в този период разследването се води интензивно, изтъкна още съдебният състав.

Искам да подчертая, че категорично не съм бил на 8-ми и 9-ти юли в Борисовата градина. Абсолютно невинен съм. Суматохата и социалното положение в този етап от живота ми доведоха до моето задържане. Бях подлаган на детектори на лъжата и на различни разследвания и не съм съпричастен по никакъв начин към убийството". С тези думи се обърна Трифонов към съда и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Неговите защитници изтъкнаха, че Трифонов е задържан от близо 4 месеца с единствена цел успокояване на общественото мнение. Срещу него няма каквито и да е доказателства, които да го уличават.

Обвинението се базира на свидетелските показания на Таня Иванова, за която защитата твърди, че тя не е пряк очевидец и че нейните показания са дадени на база публикации в медиите.След като разбрала за убийството в медиите, сигнализирала за „подозрителен тип, който се навъртал около детски площадки, изглеждал подозрително като питбул, който може всеки момент да скочи и се виждало напрежението в тялото му". Въпреки това обаче в показанията си свидетелката не казва, че е била свидетелка на агресивно поведение от негова страна.

Защитниците на обвиняемия Трифонов посочиха, че трябва да се направи психиатрична експертиза на свидетелката, както и да се установи дали използва упойващи вещества или алкохол, защото според тях нейните показания са несериозни. Освен това свидетелката няколко пъти искала да се откаже от показанията си, но „била убеждавана да не го прави".

Другият разпитан свидетел е майката на Трифонов - Емилия Иванова, която днес дойде в съдебната зала. Според защитниците на обвиняемия, потвърдено от Иванова извън съдебната зала след края на заседанието, тя е държана 13-14 часа без храна и вода, без право да говори с когото и да било и разпитвана. Самата тя разказа, че разследващите й казвали: „Ти си отгледала един убиец" и я принудили да подпише показания, които тя не е давала

Веществените доказателства срещу Пламен Трифонов също са били събрани по съмнителен начин. По думите на защитниците му, космените нишки не са запечатани и номерирани по законовия начин. Те се прехвърлят от експерт на експерт за изготвянето на заключения и изследвания. Косми, иззети от различни части от тялото му, се съхраняват в един и същи плик и според защитниците няма как за вещите лица да е ясно кой какъв е и от къде е взет.

Освен това те изтъкнаха, че извършената експертиза на въпросните косми доказва единствено морфологично сходство, а не пълно съвпадение на ДНК-профилите на жертвата Яна Кръстева и Трифонов.

За разлика от това обаче има пълно съвпадение на ДНК-профила на убитото момиче и Николай Русинов, който първоначално беше издирван като втория убиец на Яна, а сега е в качеството на свидетел по делото.

Защитата на Трифонов твърди, че по намерените лични вещи на Яна, опаковка от презерватив намерена в близост до мястото на убийството, бутилка от уиски, салфетки със сперма, клетъчен материал и дактилоскопни следи напълно съвпадат с биологичните данни на Николай Русинов.

Освен това защитниците на Трифонов подчертаха, че при завръщането си в България, когато той е бил разпитван във връзка със зверското убийство, по тялото му са констатирани множество наранявания и травми, но никой не е анализирал техния произход.

От разпечатките на телефонните разговори става ясно, че Трифонов изобщо не е бил в района на Борисовата градина по времето на убийството, а за разлика от това, Николай Русинов активно е използвал телефона си в часовете след убийството до момента на напускането му на местопрестъплението, твърдят адвокатите.

Защитниците на Трифонов изтъкнаха, че е назначена скъпоструваща експертиза на ДНК-материал, която трябва да бъде извършена в Австрия на стойност над 15 хил. евро. Тя трябва да установи дали ДНК-материалът на Трифонов съвпада напълно с този, намерен по тялото на Яна.

Адвокатите на обвиняемия изтъкнаха и че над клиента им е упражняван физически и психически тормоз, докато е в ареста и с този мотив също поискаха по-лека мярка за него. Освен това в мотивите си те посочиха, че преди да бъде задържан и привлечен като обвиняем Трифонов и майка му всеки ден ходели в дома на съпругата му, където той искал да прекарва повече време с детето си и да полага грижи за него.

Решението на съда може да се обжалва или протестира пред САС.

Припомняме, тялото на убитата Яна беше открито в Борисовата градина на 10 юли, ден след фестивала Sofia Rocks, който събра хиляди хора. Убитото момиче беше намерено на метри от поста на охранителната фирма „Егида"

Пламен Трифонов беше задържан седмица след убийството на момичето. Престъплението предизвика гражданските протести, организирани в социалната мрежа.

За убийството беше задържан и втори заподозрян - 34-годишният Николай Русинов. След това обаче стана ясно, че на него няма да бъдат повдигнати обвинения.