Секретарят на президента Пламен Узунов и началникът на НСО Красимир Станчев са призовани да се явят в следствието заради телефон, който не може да бъде отключен и проверен.

Разследващите са получили този телефон по-късно от шофьор и е бил в автомобил от кортежа на Румен Радев, става ясно от прессъобщение на прокуратурата от тази сутрин.

От Узунов са били иззети три мобилни устройства, като с едното експертите определено имат проблем - няколко опита с различни кабели и зарядни устройства, с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен, като същите са били неуспешни. Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части.

На друг от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи.

При изследване на третия телефон е установено, че заключващият код не съвпада с този, който Узунов е предоставил. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Изводът е, че Пламен Узунов е опитал да телефон, който е ползвал през последните две години.

Затова Узунов е извикан в следствието. В Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО, съобщават от прокуратурата.