14 досъдебни производства и 16 преписки са образувани по случаи, когато собственици на луксозни автомобили са плащали данъци или акциз за товарни.

Така са спестявали от 15 000 до 45 000 лв. на автомобил.

Схемата на ощетяване на държавата е установена при полицейска операция за разкриване на ДДС-измами. Тя е по разпореждане на министъра на вътрешните работи

Схемата става като скъпоструващи луксозни леки автомобили от висок клас - БМВ Х 5 и Х 6, Порше Кайен, Ауди Q 7, Мерцедес ML, GL и др.- се регистрират като товарни.

За да бъдат регистрирани като товарни или лекотоварни, луксозните возила претърпяват малки "трансформации". Формално се премахват задните седалки, изработва се и се монтира допълнителна решетъчна преграда в автомобила от лицензирана фирма.

След това се издава протокол за извършеното преустройство с цел възстановяване или невнасяне на ДДС, от което са освободени товарните моторни превозни средства.

Собствените им не внасят или изтеглят от държавата дължимото ДДС, което за този клас автомобили е от 15 000 до 45 000 лева. След това отново преоборудват автомобилите като леки.

В хода на направените до момента проверки са установени общо 157 подобни автомобила.

В един от проверяваните случаи вече е възстановена сумата от държавния бюджет за луксозен автомобил по тази схема в размер на 44 459 лева заедно с лихвите.

Проверките на територията на страната продължават до установяване на всички автомобили от тази категория.

В проверката се предвижда да се установи и произхода на средствата за закупуването на луксозните коли.

Също така ще се провери и дали собствениците им са злоупотребили, като ги карат с винетки за лек вместо за товарен автомобил в първия случай цената на годишната винетка е 67 лева, във втория - 550.