Неизвестен е повредил или допуснал повреда на малък самолет тип "Чесна" с немска регистрация. При последвалата катастрофа са загинали четирима български граждани, членове на едно семейство.
Това е обектът на досъдебното производство, образувано в Софийска градска прокуратура (СГП) за авиокатастрофата над планината Якубица, съобщиха от държавното обвинение.

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония
Обновена

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония

Самолетът е изпълнявал полет от Охрид до София

При самолетната катастрофа в Република Северна Македония загина семейство от четирима български граждани. Катастрофата беше на 2 април т.г. Разследването е за престъпление по чл. 340, ал. 5, б. "Б", пр. 2, вр. чл. 340, ал. 1, пр. 3 НК.

Предстои разпит на служители на дирекция "Консулски отношения" в МВнР, запознати със случая, представители на ръководството на въздушното движение на РСМ. Предстои да се изяснят данните за силна турбуленция и за загубен контрол от пилота над въздухоплавателното средство.

Припомняме, след катастрофата се появи и версия, според която самолетът е поискал разрешение за кацане на летището в Скопие, но заради съображения за сигурност с излитане на самолета на гръцкия премиер Алексис Ципрас му е отказано разрешение.

Лошото време е основна версия на експерти за самолета в Северна Македония

Лошото време е основна версия на експерти за самолета в Северна Македония

При разследване, има 4 хипотези - човешки фактор, технически отказ, метеорологична обстановка, здравословно състояние

От СГП ще изискат информация за назначените до момента експертизи в Р Македония, включително и за резултатите от същите от проведеното разследване. След съгласуване с наблюдаващия прокурор ще се назначи извършването на допълнителни такива с цел установяване наличието на повреда на самолета.

Разследването ще бъде възложено на следовател от НСлС заради фактическата и правната му сложност.

У нас летят 35 самолета "Чесна"

У нас летят 35 самолета "Чесна"

276 пилоти води на отчет ГВА

Припомняме някои от авиокатастрофите с малки самолети, станали в България.

На 24 август 2018 г. двуместен самолет се разби на летище Балчик. Пилотът е загинал на място след като при кацане машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила.

На 22 август 2018 г., при кацане на летище Шумен четириместен частен самолет "Пайпер" с двама души на борда се удари в дърво. Двамата пострадали при катастрофата баща и син.

Това е втората авиокатастрофа в рамките на три дни, след като на 21 августоколо 19 часа при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода. При инцидента нямаше пострадали.

На 3 юни 2018 г., ултралек самолет падна край Казанлък. Тогава пострадалите бяха баща и дъщеря, участвали в авиошоу за ултралеки самолети, мото и делтапланери на летището край Казанлък.