Районна прокуратура - Дупница води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха от прокуратурата.

Сигналът е подаден от Национална и Икономическа полиция, областната дирекция на МВР в Кюстендил, както и представители на РИОСВ - Перник.

Разследването се извършва за съхранение и горене на опасни отпадъци. От прокуратурата посочват, че това би могло да доведе до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

Прокурори и следователи влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"

Прокурори и следователи влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"

Екоминистърът потвърди, че са горени отпадъци без разрешително

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността.

На място три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания.

Разследването продължава.

В Бобов дол плашат с гражданско неподчинение заради тежкотоварен трафик

В Бобов дол плашат с гражданско неподчинение заради тежкотоварен трафик

Хората се оплакват, че къщите им се рушат

Припомняме, че на 27 декември миналата година над 100 души протестираха в центъра на града с искане тежкотоварните камиони с въглища за ТЕЦ-а да спрат да минават по главната улица и през селата им, защото от силните вибрации къщите на им се рушат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще поиска от главния прокурор Иван Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол".

След разпореждане на на тогавашния главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

С тях са и служители от МОСВ