Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване на причините за смъртта на военния в барокамера във ВМА-Варна.

При разследването ще се проверяват следните версии:

- Техническа неизправност на барокамерата;

- Заболявания на починалия, които не позволяват участие в такова изследване;

- Нарушения, допуснати от екипа, провеждащ изследването при експлоатация на барокамерата и при предварителната подготовка на участниците.

Заедно с починалия водолаз в барокамерата е имало още трима

Заедно с починалия водолаз в барокамерата е имало още трима

Именно те са сигнализирали…

Веднага след инцидента местопроизшествието е било посетено от оперативно-разследваща група и военен прокурор. Бил е извършен оглед на барокамерата и на починалия в присъствието на съдебен лекар и са били разпитани другите трима военнослужещи, които са били заедно с починалия матрос.

Бил е проведен и разпит на лекаря началник на отделение по хипербарна и морска медицина и на оператора на хипербарна камера, които са извършвали имитационните спускания.

Към момента барокамерата е запечатана. Назначени са тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница "Света Ана" - Варна и хистологическо изследване на тъканите за установяване на непосредствената причина за смъртта.

Предстои да бъде назначена комплексна техническа експертиза за състоянието на барокамерата, бъдат разпитани други свидетели и да бъдат приложени всички медицински документи относно профилактичните прегледи на починалия военнослужещ и всички документи относно основанията, начина на провеждане и организацията по извършване на имитационните спускания.

Припомняме, трагичният инцидент стана около 11,45 часа вчера. Изследването с барокамера е част от годишните медицински прегледи на водолазния състав от ВМС - чрез камерата се имитират водолазни спускания.

Починалият е матрос III клас Спас Пенчев - младши водолаз във военно формирование 34 590— Бургас.

Военен почина в барокамерата на ВМА-Варна
Обновена

Военен почина в барокамерата на ВМА-Варна

Военна полиция разследва случая