Кметът на Ямбол Валентин Ревански внесе жалба до Районна прокуратура по повод замърсяването на река Тунджа с оцветени отпадни води в района на жилищен комплекс "Златен рог", съобщават от общината. 

В тази връзка е била инициирана и среща в областната администрация.

По думите на кмета Валентин Ревански и прокурор Дойчин Дойчев замърсяването на река Тунджа и оцветяването на водите ѝ в различни цветове е вече рецидив и трябва да се тълкува като престъпление спрямо всички граждани.

Кметът призова при проверка служителите на дружество "Водоснабдяване и канализация -Ямбол" да имат бърз достъп до обекти на фирми, за които се предполага, че замърсяват водите на реката.

Ревански заявява, че трябва да бъдат наложени максимални санкции на нарушителите и да се прекрати замърсяването на Тунджа с отпадни води.

Инж. Стоян Радев, управител на водното дружество в Ямбол, изтъква, че още на 16 април, във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ - Стара Загора за оцветяване в лилав цвят на река Тунджа, е извършена проверка от експерти на РИОСВ - Стара Загора и Регионална лаборатория - Стара Загора към ИАОС.

Жители на Ямбол изхвърляли боклуци в река Тунджа

Жители на Ямбол изхвърляли боклуци в река Тунджа

По думите на зам.-кметът проблемът бил от десетилетия

При проверката е взета една проба отпадъчни води от "Индустриален колектор", част от канализационната система на Ямбол. Взети са и две водни проби - от повърхностната вода от река Тунджа, преди и след заустването на "Индустриален колектор" в реката.

След получаване на резултатите от пробите ще бъдат предприети и съответните действия.

По същия сигнал, отново на 16 април, е извършена проверка с пробонабиране и от ВиК - Ямбол, при която са взети две проби - от "Индустриален колектор" и от първата шахта от уличната канализация на дружеството ,,Е.Миролио"". По данни на дружеството взетите водни проби имат бледолилав цвят и се касае за залпово изпускане.

Проверяват сигнал за масово измиране на риба в река Тунджа след Казанлък

Проверяват сигнал за масово измиране на риба в река Тунджа след Казанлък

Унищожена е екосистемата в зона от 30 км по река Марица

Инж. Радев добавя, че освен "Е. Миролио" , още две фирми вероятно също замърсяват река Тунджа с оцветени отпадни води.

По време на срещата беше решено от ВиК-Ямбол да взема проби от водата на реката два пъти седмично, за да може прокуратурата да разпореди дали има престъпление или се касае за административно нарушение.

Възможно е да се стигне и до прекратяване на използването на този "Индустриален колектор" за отпадни води и заустването му в реката.