По времето, когато Валентин Димитров е бил директор на Топлофикация са били извършвани редица доставки от фирма „Шибър" към дружеството, заобикаляйки законовите процедури.
„Става въпрос за избягване на прилагането на закона за обществените поръчки като на практика са извършвани доставки под праговете (на ЗОП), а в последствие са фактурирани много повече от това, което е декларирано".

Това обясни наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов на днешното дело срещу Валентин Димитров, Георги Рогачев, Мая Стоилова, Лина Абланска и Емил Антонов.

В свидетелските си показания служителят на столичния инспекторат, който е извършил проверката на „Топлофикация" АД по заповед на Бойко Борисов, Румен Калчев обясни, че всички сключвани договори са за около 10 000 лв. - прага, на който дружеството трябва да стартира процедура по обществена поръчка.

В действителност складовите разписки са били на стойност около 300 000 лв. За да се оправдае голямата сума на разписката за всяко едно техническо оборудване са били осчетоводявани около 20 различни разписки - за всяка негова отделна част. Съставени са документи с невярно съдържание, обясни още Калчев пред съда.

По време на шестмесечната си проверка инспекторатът е установил и че „Топлофикация" АД е правила различни поръчки за хранителни продукти, част от които са били доставяни в дома на Валентин Димитров. Установено е и че за базата на топлофикация в Приморско са били закупени два моторни джета и консумативи за тях.

На днешното заседание стана ясно и че Топлофикация е сключвала договорни отношения за доставка на арматура с поне 6-7 фирми като доставчикът винаги е бил фирма „Шибър". Ролята на фирмите, които са контактували с Топлофикация, е била счетоводно да оформят документите и да вземат парите, които да предадат на „Шибър".

Това, с което ви омайва прокурора Джамбазов и говори, че Димитров е разпореждал доставки, които не са били нужни, е абсолютна лъжа.
                    В. Димитров

Свидетелски показаня дадоха и Даниел Новоселски и Теодора Тренева - управители на фирми, посредници между „Шибър" и Топлофикация. Фирмата на Новоселски е имала сключен договор за агент с фирма „Шибър" като за това, че е посредничила е получавала 20% от сделката.

След края на заседанието Валентин Димитров категорично заяви: „Всички документи, по които са материализирани тези сделки са абсолютно наред".

Той обясни разликата между записаните цени в първоначалните договори и окончателните изплащани суми.

„Това, с което ви омайва прокурора Джамбазов и говори, че Димитров е разпореждал доставки, които не са били нужни, е абсолютна лъжа", съобщи пред журналисти Димитров и добави, че всички доставки са праведни само по предварителни заявки.