На регионалния министър Николай Нанков да бъде съставен акт заради бездействие по отношение стопанисването на стената на язовир "Бели Искър". Това предлага Върховната административна прокуратура след извършената основно проверка.

На брифинг в Съдебната палата прокурор Ася Петрова обясни, че актът трябва да бъде съставен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Самата комисия обаче е бездействала по отношение на стопанисването на язовирите, е констатацията на Върховната административна прокуратура. В случай, че той бъде наказан по административен път, санкцията е глоба.

По отношение на язовир "Бели Искър" е установено, че до момента не са предприети ремонти за обезопасяване на съоръжението. Единственото, което е направено, е, че е въведено ограничение за натоварването на стената.

Ася Петрова обясни, че отговорността за стопанисването и изпълнението на предписанията се прехвърля между министерства, Столична община, областната управа и концесионера "Софийска вода".

Заради това на 26 октомври ВАП е ангажирала с проблема редица министри - на МВР, МОСВ, МРРБ, МЕ, включително и кмета на София, за да предприемат незабавни мерки за укрепване на съоръжението.

Затова е и стартирало административното производство срещу регионалния министър.

Ася Петрова информира и че КЕВР е дал становище, че концесионерът "Софийска вода" не трябва да се натоварва с инвестиционни проекти, в случая ремонт на язовира и съоръженията. Според прокуратурата това становище е неправилно и концесионерът е задължен да се грижи за ремонта на язовира.

От прокуратурата обясниха, че санкция все още не е наложена, а е стартирала процедура.

Припомняме, по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се съдържат тревожни констатация за състоянието на язовирите. От прокуратурата поискаха спешни мерки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира ситуацията с язовир "Бели Искър" в Министерски съвет.

На брифинга на прокуратурата беше обявено, че 81 язовира в предаварийно състояние. Конкретно при проверени 4390 язовирни съоръжения, 54,41% от тях са в неизправно, частично работоспособно или неизправно неработоспособно състояние.

Над 2000 язовирни съоръжения са в технически негодно състояние.