Нужно е да се създаде регистър на лекарските грешки. Това мнение изрази националният омбудсман Константин Пенчев при откриването на международен семинар, посветен на лекарските грешки, цитиран от Дарик. Семинарът се провежда днес и утре в столицата. Пенчев смята, че регистърът е необходим, за да посочва тези от грешките, които не трябва да се допускат повторно, а не, за да злепоставя медиците.

Припомняме, преди два дни на пресконференция юристите от Висшия адвокатски съвет и  Софийския адвокатски съвет припомниха, че лекарската грешка е понятие, което не присъства в Наказателния кодекс и това създава проблеми от юридически аспект.

Според бившия евродепутат Антония Първанова липсата на регламенти по отношение на лекарските грешки у нас е една от причините често лекари да бъдат обвинявани неоснователно, въпреки че са си свършили работата изрядно.

За лекарските грешки в много случаи вина носят лекарите. Понякога обаче проблемът е свързан с организационен дефицит или лош мениджмънт на лечебното заведение, посочи Антония Първанова. Тя е сигурна, че при всеки един дефицит, може да се ползват добри практики и сериозен международен опит. Първанова е на мнение, че в голяма част от случаите грешката не е персонална, а на целия екип. Тогава екипите могат да бъдат обучавани, за да се избегнат последващи случаи.

Тя обясни, че в световен мащаб спуканата вена например е чиста лекарска грешка.

Освен за нужда от регистър на лекарските грешки, се поставя въпросът и за създаване на фонд за обезщетяване на пострадали пациенти, добави омбудсманът Константин Пенчев. Той обясни, че наскоро в парламента е поставен въпросът за закон за пациента, в който тези отношения могат да бъдат регламентирани. Пенчев изрази надежда, че ще се върви напред с идеята, че правата на пациента трябва да се пазят, защото всеки от нас е пациент.

Но трябва да пазим и правата на лекарите, защото те вече не останаха в България", заключи Пенчев.