От Изпълнителната агенция по лекарствата алармират за подвеждаща  реклама на гела Сarrageenan като профилактично средство срещу рак, като предупреждават, че подобна информация е невярна и спекулативна.

На редица български сайтове гелът се рекламира като ефикасно средство в профилактиката на рака на маточната шийка, като се препоръчва да се употребява преди сексуален контакт, съобщи health.bg.   

Гелът се разпространява предимно в сексшоповете като лубрикант за повишаване сексуалното удоволствие, каквото действителното му предназначение.    

У нас претенции за лечение, профилактика и диагностика могат да имат само лекарствени продукти, разрешени за употреба по реда на Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина.

За прилагането на Сarrageenan няма такова разрешение, затова специалистите алармират гражданите да не се доверяват на разпространяваните твърдения, че гелът е показал почти 100-процентова ефективност в борбата с човешкия папилома вирус, причиняващ рака на маточната шийка.

Неправомерната реклама като лекарства на различни продукти е пристъпване на законови и морални норми и е насочено срещу интересите на обществото, предупреждават от ИАЛ.