Върховният касационен съд осъди Община Пловдив да заплати сумата от 10 500 лева на Донка Георгиева Георгиева, която е първа група инвалид с чужда помощ, за дискриминация.

„За първи път ВКС присъжда такава рекордна сума за имуществени вреди на хора с увреждания", коментира адвокат Стефанова, цитирана от Радио Пловдив.

Според заключението на съдебно-архитектурната експертиза, градоустройствените планове на Пловдив не са изменяни след 1999 г., но в момента е в ход процедура по създаване на нов такъв, скосявания на бордюри и тротоари е извършено на някои места.

Голяма част от посочените сгради не са достъпни за инвалиди - като ширина на коридорите, специализирани тоалетни и т.н. Според съдебно-техническата експертиза, в общината има служба за транспортни услуги на трудно подвижни лица, разполагаща с три микробуса, като месечно има около 700-800 заявки за услуги, средствата за обществен транспорт не са приспособени за самостоятелно ползване от хора с инвалидни колички.

Свидетелите сочат пълната невъзможност на инвалидите да получат достъп до административни услуги, или до места за социални контакти.

Освен 10 500 лева общината ще трябва да заплати и държавна такса в размер общо за предявените искове от 480 лева, 160 лева за експертизи и 182.50 лева за услугите на наетия адвокат за цялото производство.