"Решението на Върховния административен съд (ВАС) за това Комисията по досиетата да не може втори път да обяви някого за сътрудник на ДС без нови доказателства, е разминаване с духа на Закона за досиетата, който беше приет през мандата на 40-ото Народно събрание с един голям политически консенсус". Това заяви пред News.bg председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов за решението на ВАС.

Той обясни, че самият дух на Закона за досиетата е да се осветлява идеята на лицата, които заемат публични длъжности, извършват публична дейност и заемат публични длъжности, но се губи неговата последователност и подреденост.

СДС критикува ВАС и иска да спре агенти на ДС да заемат ръководни длъжности

СДС критикува ВАС и иска да спре агенти на ДС да заемат ръководни длъжности

Недопустимо е, 32 години след падането на комунизма съдбините ни да попаднат в ръцете на репресивния му апарат

По думите на Костадинов призивът за качване на всички архивни документи остава на заден план. Позицията оттук нататък на членовете на Комисията по досиетата е да изпълнят закона и решението на ВАС. Въпреки това Емил Костадинов призова новите народни представители от 47-ото Народно събрание да са с нов дух, воля и решения, да се подходи правилно и да се направи всичко възможно да се приемат малки текстове и поправки.

Костадинов каза още, че това, което от бъдещото ново правителство на "Продължаваме промяната" дават като заявка за промени и реформи в съдебната система, трябва да стане на дела, а не само на думи. Той има все пак някакви надежди, че може да се случат въпросните промени, но ще го повярва, когато го види в завършен и цялостен вид. Като цяло, дано да не бъде излъган за пореден път, както всички други български граждани, надява се Емил Костадинов.