"Начинът, по който се разви делото във ВКС, показа, че у нас върховенството на правото и Конституцията са възможни. Смятам, че този прецедент е добър пример за това, че ние вероятно ще отидем във варианта на индивидуалната конституционна жалба, чрез която гражданите по най-пряк начин могат да бранят правата си".

Това заяви Валя Гигова, един от адвокатите по делото за собствеността на двореца "Царска Бистрица".

Припомняме, че по-рано днес ВКС реши окончателно, че дворецът "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски и фамилията му. Освен това държавата ще плати над 80 000 лв. на него и сестра му Мария Луиза за съдебни разноски.

"Това е първият случай, в който по конкретно дело, което е разглеждано от ВКС, е отправено искане до Конституционния съд да даде задължително тълкуване по въпроса за действието на решенията на КС, с които е обявен за противоконституционен закон", обясни Гигова. По думите й именно затова това решение е важно не само за конкретния казус, а и за цялата правна общност и за всички български граждани.

"Царска Бистрица" е на Сакскобургготски, реши ВКС
Обновена

"Царска Бистрица" е на Сакскобургготски, реши ВКС

Решението на съда е окончателно

"В целия период на социализма тези имоти се стопанисват от държавата. След това влиза в сила Конституцията от 1991 г. и през 1998 г. Конституционният съд постановява решение, с което обявява Закона за отнемане на собствеността от 1947 г. за противоконституционен. На базата на това собствеността е възстановена, влизат във власт наследниците, но след това държавата решава обратното - че имотите не са техни и предявява исковете", припомни адвокат Гигова.

Тя се е опитала да се свърже по телефона със Симеон Сакскобургготски, но не е успяла и предположи, че той все още не знае за решението на ВКС.

Според Валя Гигова сега не е времето да се прави нова Конституция. "За да се прави нова Конституция, трябва да са настъпили такива изменения в обществото, които да изискват изцяло нова уредба на обществените отношения. В момента няма пречка в рамките на действащата Конституция да се направят конституционни промени, които са належащи", смята тя.

Гигова даде пример с начина, по който може да се търси отговорност на главния прокурор. "Да се спекулира, че тази Конституция, която е предложена в момента, е изцяло нова, е несериозно. Повече от 80% от разпоредбите са стари", категорична бе Валя Гигова