Дворецът "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски и фамилията му. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд.

ВКС отхвърли иска на държавата срещу Сакскобургготски, след като през март 2019 г. магистратите поискаха Конституционният съд да отговори на въпроса на какво основание през 1998 г. той е върнал имотите на Сакскобурготски с отмяна на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ).

Според Конституционния съд закони като този трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г. Това решение може да повлияе на всички други съдебни решения за собствеността на имотите на Сакскобургготски. Все още предстои да се вземе решение и по делото за двореца "Врана".

Освен това ВКС осъжда държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, да заплати на Симеон Сакскобургготски сумата от 18 897,50 лв. за направените по делото разноски, както и на Мария Луиза Хробок сумата от 62 354,74 лв. по същите причини.

Конституционните съдии ще тълкуват дело за Царска Бистрица
Обновена

Конституционните съдии ще тълкуват дело за Царска Бистрица

Искането е отправено от съдии от ВКС, което е пробив в практиката на КС

Припомняме, със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.

На 18 юли 2018 г. Сакскобургготски загуби дело за 1414 дка от стопанството край двореца "Врана", които остават във владението на държавата. Съдът обаче приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция и е държавен.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Останалите 8 наследници на Фердинанд признаха правата на държавата

На 23 август магистратите от Софийския градски съд решиха, че дворецът "Врана" е на държавата, а не на българската царска династия.

До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.

Много преди бившият монарх Симеон Сакскобургготски да стане премиер на България (24 юли 2001 г. - 17 август 2005 г.), в интервю той заяви, че няма имотни претенции към държавата.