Скромен, но интересен боен арсенал открили полицаите в Монтана, съобщиха от МВР. В него има пет пушки, две карабини с дървени приклади - едната с надпис на латиница "Budapest 1914", три патинирали револвера, два пистолета, седем цеви с ударно-спускателни механизми, три метални пълнители и държач за пет патрона. Заедно с ретро оръжието служителите на реда се натъкнали и на антични предмети.

Криминалистите на ОДМВР-Монтана действали след разследване на сигнал за незаконно притежание на оръжие от 49-годишен жител на село Меляне, община Георги Дамяново. Незаконното оръжие било открито в сряда при предприето претърсване в имота на Ч.Л.

За иззетите огнестрелни оръжия той не представил съответни разрешителни или сертификати. В хода на претърсването от адреса са иззети и множество старинните вещи, представляващи културно-исторически ценности - 3 антични керамични лампи, 500 патинирали старинни монети, четири антични брадви, 3 патинирали, наподобяващи "звънец" метални фигури, остриета и върхове от копия и стрели.

Служителите на реда открили и 2 мраморни плочи с изображения на тях на хора и животни, 33 различни по форма и размери метални стрели, върхове, силно патинирали, брадви и други сечива, 30 метални фибули, пръстени, обици и кръстове.

В находката имало и 5 апликации и печат, 5 кутии със 128 антични монети с патина, 28 фибули, 5 парчета от съд, наподобяващи на сребро, 33 патинирали пръстени и 64 старинни метални монети от бял метал. За притежанието на ценните предмети Ч.Л. не представил удостоверяващи документи за регистрация.

По случая са образувани досъдебни производства, а работата по документирането му продължава.