Убийството на млада жена в столичния квартал "Банишора" е извършено привечер на 15 януари, а в основата му стои ревност. Прокурор Емилия Русинова представи на брифинг събраните доказателства.

Извършител е 23-годишният приятел на жертвата. Те са се познавали от около три месеца и са живеели заедно. Последните дни е имало недоразумения между двамата и вероятно желание от страна на жертвата да прекратят отношенията си. Поводът за ревност е получено телефонно съобщение, което младият мъж е искал да прочете.

Мъжът е пиел алкохол и успокоителни, поради което самият той твърди, че не си спомня как е извършил убийството.

Нападателят се е опитал да се самоубие, като си е прерязал вените. Раните му обаче са повърхностни, както стана ясно от думите на директора на СДВР Георги Хаджиев
Има данни, че мъжът е правил и други опити за самоубийство, през 2015 година, а по думите на Хаджиев, трагичен инцидент в семейството на младото момче е предизвикал неговата емоционалност.

Продължава разследването за убитата млада жена в София

Продължава разследването за убитата млада жена в София

Жената била мъртва от няколко часа преди подаването на сигнала

За инцидента се е разбрало от SMS на младежа, изпратени до баща му и до негови приятели. Сигналът е получен в МВР от бащата и приятелка на извършителя.

Убийството е станало в апартамента, в който младото семейство е живяло. При влизането на полиция в апартамента се е наложило вратата да бъде срязана.

Тялото на убитата жена е открито на дивана, като тя е била гола. Причината за смъртта на жертвата е задушаване. В жилището са намерени бутилки от алкохол, а извършителят е бил открит в съседната стая.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че извършителят незабавно е отведен в "Пирогов". Хаджиев потвърди, че не са постъпвали сигнали за домашно насилие в двойката.

На него ще му бъде повдигнато обвинение и наложена мярка задържане за срок от 72 часа. Ще бъде внесено в съда и искане за постоянна мярка. Назначени са експертизи за събиране на нови доказателства, увери прокурор Русинова.

В София от началото на 2019 година вече има три подобни случая с фатален край.

От началото на 2019 г. има три убийства, добили публичност.

На 8 януари 2019 г. в Стара Загора 65-годишният съпруг намушка смъртоносно 25-годишната си съпруга, майка на 8-месечното му дете.

На 16 януари 67-годишна жена в Пловдив уби 73-годишния си съпруг.

Също на 16 януари късно вечерта бе оповестено и за убийството в столичния кв. "Банишора".

В България няма точна статистика на жертвите на домашно насилие. По информация на министерството на правосъдието към юни 2018 г., 91% от случаите жените са убити от мъж. В 35% от случаите убиецът е бивш или настоящ интимен партньор на жената. При 25% убиецът е близък роднина. Само 9% от убийците са непознати за жертвите.