Представители на сектор рибарство, морския риболовен сектор, аквакултура и представители на преработвателната индустрия в сектор рибарство се чувстват ощетени от взетите решения от Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

60-дневната забрана за улова на бяла мида, която ще бъде удължена до края на годината, е поводът за негодуванието на засегнатите сектори. Техните представители смятат, че решенията са направени без да са взети в предвид предложенията и коментарите от Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, както и без са оценени социалните и икономическите последици за хората от секторът и техните семейства.

От засегнатите сектори изтъкват, че независимо, че МС реши всички забрани по НАТУРА 2000 да се въвеждат след обсъждане със заинтересовани страни ден след това от МЗХГ съобщили, че издават заповед за дългосрочна забрана за улов на "бяла мида".

В официално писмо-уведомление до медиите от Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ и от Сдружение Черноморски изгрев, уведомяват, че на 14 август, понеделник, от 9.00 часа, ще проведат мирен протест на открито с участие на представители на засегнатите сектори. В писмото си обясняват, че събитието ще се проведе пред сграда на ИАРА в Бургас и ще продължи около 2 часа.

Обръщайки се към кмета на община Бургас Димитър Николов, министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, министъра на околната среда и водите Нено Димов и изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов, в писмото си от асоциацията и сдружението обясняват, че ще протестират и срещу налагането на рестрикции и ограничения за стопански риболов без да е направена оценка на социалният и икономическият фактор и без да е съобразено мнението, исканията и потребностите на сектора.

След протестът в понеделник, от организаторите обещават и импровизирана пресконференция.