Родителите на обвинения в убийство Иван
Янакиев.
Снимка: БиТиВи

"Не вярваме, че нашият син е убиец. По-скоро той е бил набеден".

Това заявиха родителите на 18-годишния Иван Янакиев, който беше обвинен в убийството на приятеля си Галин.

16-годишният Галин Николов от Ямбол беше в неизвестност от 21 май, а тялото му беше открито преди няколко дни, заровено в местността Бакаджика край града.

За убийството е задържан приятелят Иван, като то е било извършено в съучастие с още две момчета - Борис и Живко. На тях обаче още не са им повдигнати обвинения.

По думите на родителите, Иван с нищо не се е променил от 21 май насам. Поведението му не е подсказвало да се е случило нещо нередно, допълни бащата Георги Янакиев, цитиран от БиТиВи.
„Да, той е буйно момче - от тези, които не могат да се съгласят с неправдите", смята още бащата.

Според него дори един от предишните случаи, за които е бил наказан Иван, е бил скалъпен.
„Не може той да се изправи сам срещу шест човека и да започне да се бие", категоричен е Янакиев.

Родителите потвърдиха, че постоянно са говорили със сина си за поведението му - че не бива да се бие и да е агресивен. Двамата родители са убедени, че истината ще излезе. „Истината за нас е, че нашият син няма да извърши такова нещо", беше категоричен бащата.

Иван не е имал никакви фрапиращи наказания през годините. Има само наказание за 5 неизвинени отсъствия, коментира директорът на математическата гимназия, в която Иван е учил - Евгени Иванов.

Убитият Галин е бил ученик с кротък нрав, не е бил агресивен. В училище не е парадирал със средства, допълни на свой ред Петя Тенева, класна на момчето от земеделското училище.

Като причина за убийството се сочи именно финансовото положение на Галин и това, че той е споделял, че семейството му разполага с 200 хил. лева.