Родителите на Стоян Балтов – студентът, загубил живота си при побой в „Студентски град” преди 8 години, осъдиха прокуратурата и Софийския градски съд заради забавено правораздаване.

Окръжният съд в Сливен реши институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок, съобщи БНР.

Припомняме, 19-годишният студент Стоян Балтов почина на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София, след спречкване със свои връстници.

По делото първоначално двама, а после трима бяха обвинените - Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоянов. Те бяха признати за виновни в края на 2014 година.

Делото беше прекъсвано заради пропуски на прокуратурата и престоя четири години на първа инстанция в Софийски градски съд.
Съдия по делото в СГС беше Петя Крънчева - бивш зам.-председател на съда в мандата на Владимира Янева до юли 2015 г. Окончателното решение за присъдата на ВКС излезе през 2014 година.

Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Вили Георгиев и Светозар Стоянов са обявени за международно издирване през Интерпол.