Тримата обвинени за убийството на студента Стоян Балтов окончателно влизат в затвора за 18 години. Те ще трябва да изплатят и по 450 000 лв. обезщетение на всеки от родителите на убитото момче. Тази присъда потвърди Върховният касационен съд.

Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов ще лежат зад решетките заради това, че в нощта на 5 декември 2008 г. са нападнали и убили по особено жесток начин 20-годишния студент.

Още от ВКС:
Двойният убиец от "Надежда" остава с доживотна присъда

Припомняме, това се случи пред дискотека "Амнезия" в Студентски град. В хода на разследването стана ясно, че тримата са удряли Балтов дълго и силно, дори и след падането му на земята и изпадането му в безсъзнание. От това магистратите правят заключението, че тримата не са имали за цел само да набият студента, а и да го убият.

ВКС се съгласява, че Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са действали при пряк умисъл при осъществяване на деянието. Установено е още, че по време на самозащитата си при побоя, Стоян Балтов не е успял да нанесе по-сериозен удар срещу нападателите си.

Ето и част от констатациите на съда:
"Категорично е установено нанасянето на множество наслагващи се удари с крак в шията и главата на починалия, със значителна сила, в легнало положение при невъзможност за отбрана или след привеждането му в безсъзнателно състояние, за което говори констатацията за липса на характерни като отбранителни наранявания по крайниците му.
Тези констатации на лекарите са свързани от съда с действията на тримата подсъдими по нанасяне на такива удари в жизненоважни области от тялото на пострадалия, с голяма сила и ожесточение, при което двама от тях са се самонаранили, което му е дало основание да приеме проявата им като извършена „с особена жестокост".
Безспорно, липсата на какъвто и да е личен елемент у когото и да било от подсъдимите за осъществяване на деянието, демонстрацията на надмощие, на пълно несъобразяване с личността на нападнатите без каквато и да е причина и с обществените порядки очертава признака то да е мотивирано „по хулигански подбуди"."

Единият от обвиняемите - Вили Георгиев, първоначално беше оправдан от СГС, а другите двама получиха по 18 години затвор. През тази пролет обаче и Георгиев получи същата присъда от САС.

Само преди няколко седмици обаче роднините на Стоян Балтов изказаха пред медиите притесненията си, че и тримата убийци на момчето са на свобода вече месеци наред и е твърде вероятно да изчезнат преди присъдата им да влезе в сила.
Те се оплакаха и от съдия Петя Крънчева, която по думите им забавяла хода на делото.