Прокуратурата, МВР и СДВР се похвалиха на брифинг в Съдебната палата, че са разбили наркобаза в софийското село Герман, в която са задържани около 20 кг марихуана, 1 кг кокаин, 4 кг амфетамин, 1 кг метамфетамин, 4 кг хашиш и 3 кг хероин. Стойността на наркотиците на пазара на наркоразпространението е от порядъка на 950 000 лв., а редовата цена - около 400 000 лв.

Директорът на СДВР Любомир Николов посочи, че от седем задържани лица - четирима вече са с обвинения, а другите трима в процес на подготовка за привличане на обвинения. Държавното обвинение ще търси и участие в организирана престъпна група.

В приземните етажи на базата в село Герман са открити също 4 картечни пистолета, две бойни гранати, и един автомат "Калашников". При претърсванията и изземванията в базата е иззета и голяма сума пари - около 100 000 лв. В хода на едномесечната работа на групата сектор "Наркотици" от СДВР установили различни дилъри, получаващи пратките с наркотици, както за София, така и за различни градове.

Николов обясни и как е ставало разпространението на голямото количество наркотични вещества. Разпространението е ставало посредством поръчки през мобилни приложения за комуникация. Наркотиците се взимали, след като се заявявало колко точно се иска, след това трябвало да се заплатят количествата наркотични вещества чрез електронна криптовалута и да снима разписката, с която се удостоверява плащането. Дилърът е отивал и е оставял наркотичното вещество, като фотографирал точното място.

След като са събрани данни за групата, на 24 октомври СДВР решили, че следва да се предприемат действия по задържане на лица от базата в село Герман за наркопроизводство и наркоразпространение. Там е открита машина, която създава хапчета тип "Екстази". Установени са и лица, които са разделили материалите на отделни дози.