450 кутии цигари задържаха митнически служители от Митница Русе при проверката на автобус, пътуващ от Гърция за Румъния, съобщиха от Агенция "Митници".

В автобуса пътували 43 пътници, като при сканиране на багажа от багажното отделение митничарите забелязали стекове с цигари в два от саковете. Открити са 45 стека червено Marllboro, всички с надписи Duty Free.

Установено е, че саковете са етикетирани на името на лице, което не пътува в автобуса. След разпит на другите пътници румънската гражданка Д.М. признава, че непознат мъж, представил се с името от етикета, й е дал саковете, за да ги закара до Букурещ, но самата тя не знаела какво се съдържа в тях.

Дължимият акциз за подобно количество тютюневи изделия възлиза на близо 1500 лева. Съставен е акт за установяване на административно нарушение.

Експертите припомнят, че пренасянето на чужд багаж през граница крие сериозни рискове. Гражданите трябва да са особено внимателни, когато непознати им предлагат да извършат тази „дребна" услуга, особено срещу заплащане.