Премиерът Борисов се опита по най-грозния начин да употреби полицията - той ги накара да изчистят кръстовищата и на другия ден той им каза да не питат протестиращите.

Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в отговор на въпрос на News.bg нормално ли да е няма полиция на част от блокираните кръстовища в столицата.

Полицаите са направили труден избор да служат на обществото и на държавата и те виждат, че премиерът ги ползва като бърсалки. Аз съм силно обезпокоен, че част от тях ще се разделят от системата по тази причина. За това настоявам и апелирам към тях: "Момчета, запазете достойнството си на полицаи и останете вътре, където ви е мястото", призова Петков.

Той апелира министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и столичния директор на вътрешните работи Георги Хаджиев да престанат да слушат разпорежданията на министър-председателя или да искат неговите разпореждания писмено.

АБВ: Борисов се опитва по груб и циничен начин да избяга от реалността

АБВ: Борисов се опитва по груб и циничен начин да избяга от реалността

Целта на Борисовата реч била да бетонира правителството във властта

"Вашият инструмент е законът и слугуването на Борисов ерозира държавата. Неизпращането на полицаи за гарантиране на обществения ред ерозира държавата и е подстрекателство към сблъсъци. Това е еманация на провокацията и Борисов я прави съзнателно", категоричен бе бившият вътрешен министър.

За две неща полицаите трябва да си дадат сметка - в целия период от 1989 г. досега никой не си е позолявал да ги използва като щит за бранене на властта си срещу хората, с изключение на Борисов, отбеляза Петков.

Полицията е изправена в много деликатно положение. Полицейското насилие е акт, който няма как да не възбуди срещу себе си гняв от гражданите, коментира Петков.

"Това, което той направи, после полицаите лоши, а той добрият чичко - "не, не, няма да питате хората", е много грозна спекула и отвратителен популизъм. Аз съм всеки ден на протестите и говоря с много от полицаите - това ги деморализира" , предупреди той. 

По-малко полицаи на протестите заради заразени с коронавирус

По-малко полицаи на протестите заради заразени с коронавирус

По 5-6 случаи на ден има в СДВР

Румен Петков отговори и на друг въпрос на News.bg - oпитват ли се лидерите на политически партии на протеста да го яхнат. Яхването на протестите е много грозно и част от демотивацията на хората.

"Да се опитваш на моста, другия на паветата - не се прави така. Друг е въпросът, че протестът има два дефицита - забрави откъде е тръгнал и да забравя шкафчето с един милион евра", каза още той.

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро
Обновена

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро

Видеото потвърждава снимките, пуснати преди месец