Нямаме гаранция за ремонта на двигателите за руските МиГ-ове. Това стана ясно във военната комисия в НС, на която бе изслушан министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговите заместници.

Експертите по приема на двигателите установила няколко разминавания. Основният проблем е, че липсват оригинални формуляри на производителя. Двигателите пристигнали у нас с документи от ремонтната организация, а не от фирмата производител на двигателя, каквото е условието по договора.

Борисов иска само нови самолети

Борисов иска само нови самолети

Иска ЕС да стане колективен член на НАТО

Липсата на оригинален формуляр означава, че няма информация кога са произведени двигателите, колко време са работили, къде са работили. Цялата тази информация е изключително чувствителна за ВВС. Цялата процедура може да се атакува от фирми, които не са участвали в конкурса за ремонт. Затова МО пише до руския завод. Отговорът от там сочи, че заводът за ремонт е и завод производител на двигателите.

След проведена среща с доставчика е решено военният министър да изпрати писмо до РСК МиГ. От отговора на руската компания зависи дали ще продължим с ремонта или спираме.

Сред въпросите е дали производителят и фирмата, извършила ремонта са една и съща организация. Искаме отговор защо руската страна не казва къде е летял този двигател, кой е бил пилотът и т.н. "Искаме да знаем и какъв е остатъчният ресурс на двигателите, за да не се окаже, че след ремонта той не е достатъчен", обяснява военният министър. Нашето военно аташе в Москва ще прецени и инспектира на място оригиналните формуляри, които към момента Русия не ни дава.

Каракачанов обещава, че няма да се приземи орела на ВВС

Каракачанов обещава, че няма да се приземи орела на ВВС

В Деня на авиатора военният министър заговори за ремонт на наличната техника

"До края на седмицата очакваме отговори. Въпросът е всичко да е ясно и да няма шум в системата", категоричен бе Красимир Каракачанов и добави, че има варианти да решим проблема.

Владимир Тошев каза, че ВМС са имали горчив опит. "Получили сме уж два нови двигателя. Оказва се, че са бракувани. Държавата плати 6 милиона лева за тях, корабът тръгна първо назад, сега върви като куцото магаре, едва едва върви", предупреди той. "Притеснявам се да няма нещо подобно тук", заяви герберът.