"България трябва да положи усилия и да отдели средства за закупуване на нови изтребители". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на 16 октомври - Денят на авиацията и Военновъздушните сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

Ръководният състав на Министерството на отбраната и Българската армия няма да позволи да бъде приземен орелът на българските Военновъздушни сили, категоричен е Каракачанов. "Освен с проектите за модернизация и закупуване на ново въоръжение, ние трябва да се стремим и да поддържаме това, което имаме на въоръжение в авиацията", каза министър Каракачанов. Той увери, че ще бъдат вложени усилия не само за закупуването на нов изтребител, но и за ремонтирането на самолети МиГ-29, Су-25 и L-39.

Борисов усеща - Европа очаква отнякъде нападение

Борисов усеща - Европа очаква отнякъде нападение

Щом започваме да говорим всички, че явно ни е страх

В изказването си министърът на отбраната припомни бележити факти от историята на българската военна авиация. Той благодари на ветераните, служили с чест и достойнство на Отечеството, предали своя опит и любов към авиацията на младите поколения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков днес наградиха военнослужещи за проявен висок професионализъм и себеотдаване при изпълнението на задачите.

"Належащо е и закупуването на нов тип боен самолет, който да даде нужната сигурност както на трите вида въоръжени сили, така и на съюзниците в НАТО за изпълнение на поетите ангажименти", посочи командирът на ВВС генерал-майор Стойков. Според него удължаването на ресурса и ремонтът на летателната техника, която е на въоръжение във ВВС, е от изключително значение.

Авиацията е пред приземяване, предупреди шефът на проекта за нов изтребител

Авиацията е пред приземяване, предупреди шефът на проекта за нов изтребител

Самолетите ни са добри, но за 80-те години на ХХ век, припомня Димитър Стоянов

По-рано днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад "Народно събрание" в София. Те отдадоха почит към военните авиатори, отдали живота си за свободата и независимостта на България.