"Самолетите трябва да са нови". Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на публична дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС".

Новите самолети имали 2 пъти по-дълъг живот

Новите самолети имали 2 пъти по-дълъг живот

И Каракачанов иска нови изтребители

Борисов коментира темата със самолетите в присъствието на посланика на САЩ Ерик Рубин като подчерта, че няма да влезе в диалог кой самолет е по-добър. "За самолетите мога да кажа, че единственото ми изискване, е да бъдат нови самолети. Експертите нека да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях - трябва да са нови". 

Борисов изтъкна, че и трите рода войски у нас трябва да се превъоръжават паралелно. Борисов изказа принципната си позиция, че ЕС може да стане колективен член на НАТО. По думите му тогава много по-лесно на базата на европейските пари, които имаме, могат да се заделят тези 2% за отбрана и вече военните с НАТО да кажат каква държава в зависимост от нейното географско положение, какъв род войски повече или по-малко е нужен.

БСП постави на дебат в зала Председателството

БСП постави на дебат в зала Председателството

Нинова внесе 70 подписа

"Защото ние имаме различни заплахи, от където може да дойде проблемът. Така или иначе ЕК разполага със средства, така или иначе експертите в НАТО знаят наличностите на въоръжение в различните държави - кой колко самолета, танкове, артилерия, кораби има. Това би било най-лесно реализируемо. Ние сега се задъхваме в решаването от една страна на социални инфраструктурни промени и увеличаването на разходите за отбрана", посочи Борисов.

Борисов изтъкна още, че абсолютно подкрепя италианския премиер и подчерта, че това е нещо, за което той е настоявал още преди години - да бъдат направени зони за сигурност извън ЕС. "Така и така се дават милиарди евра, по-добре тези центрове да са в Либия, Турция, Йордания. Ние като най-хуманен съюз да платим за това или да подпомогнем финансово, но тези хора да бъдат в непосредствена близост  до точките на конфликт и дай Боже дипломатите да си свършат работата - да могат да се върнат. Това вече се възприе като теза и мисля, че ще даде един добър резултат", коментира Борисов.

Борисов вижда български интерес от членството на Македония в НАТО

Борисов вижда български интерес от членството на Македония в НАТО

Предстоящият договор за добросъседство е много важен според Борисов

Той подчерта, че България има двама стратегически партньори - ЕС и НАТО. По думите му това е посоката, която ние неотклонно следваме.

Първата тема, по която Борисов говори е Еврозоната. Той подчерта, че това е тема, която зависи изцяло от Европейската централна банка. "Защо е важна тази тема за Еврозоната, защо ние трябва да изпълним този свой ангажимент, който имаме в Договора за присъединяване. Първо това гарантира инвестициите и второ намалява рискът от злоупотреба. Трето, което може би е най-важно - тогава на никой не можем да се сърдим, че Европа минава на две, на три или повече скорости. Защото много ясно е казано и ние не можем да се сърдим на колегите, които са с валута евро, че те искат да си я гарантират. Те искат този клуб на държавите, които са го приели да бъде гарантиран, стабилен и в същото време да не се получава подобно на Гръцката криза", подчерта Борисов. Той заяви, че усилията на правителството ще бъдат насочени към съвместна работа с правителствата на Германия, на Франция, на Италия. По думите му по показатели, ние имаме всички възможности да го направим. "Имаме стабилна банкова система, тя е минала през тестовете, така че тихо, но с упоритост и с аргументи да вървим в тази посока", обеща Борисов.

Борисов убеден, че Еврозоната е задължителна

Борисов убеден, че Еврозоната е задължителна

От Балканите винаги тръгват лошите неща, затова е необходимо да се даде перспектива

Относно излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климатичните промени, Борисов изтъкна, че като участник в приемането на споразумението, не може да се съгласи с този възглед на новата администрация на Тръмп.