"По-разумният вариант е самолетите да бъдат нови." Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната  Красимир Каракачанов пред журналисти. Той коментира темата преди да вземе участие в публична дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС".

Борисов иска само нови самолети

Борисов иска само нови самолети

Иска ЕС да стане колективен член на НАТО

Каракачанов посочи, че новите самолети имат 30-40 години живот и много по-дълъг ресурс, докато употребяваните са с максимум 15-20 години живот.

Относно тезата, че F-35 e най-добрият самолет, Каракачанов посочи, че е наистина е много добър, но е много скъп към момента. По думите му, ако искаме да вземем F-35 трябва да започнем от F-16. "F-35 не е за бюджета на Република България", коментира Каракачанов. По думите му по принцип този вариант не е обсъждан, тъй като не ни е по джоба.

"Не мога да си позволя да кажа, кой самолет е най-добър, защото самите вие ще кажете, че съм предупреден", обясни вицепремиерът.

Той заяви, че очаква парламентът да гласува новата рамка и подчерта, че става въпрос за интереса на обществото и този на армията. "Става въпрос за 1,5 млрд. лв. и изборът трябва да стане много прозрачно, публично, за да няма съмнение в обществото", добави той.

Комисията за изтребителя с амбиция да изчисти всички съмнения

Комисията за изтребителя с амбиция да изчисти всички съмнения

Не може президентството да казва, че парламентът е трибунал, категорични от ГЕРБ

Каракачанов заяви, че иска да бъде постигнат прозрачен процес, за да няма съмнения.

Относно позицията на президентската институция, Каракачанов заяви, че не е казвал и би казал, че има разминаване между президентска власт и законодателна.