"Договорът за добросъседство, който чакаме да подпишем на 2 август, е изключително важен." Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на публична дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС". Според Борисов интересът на България е да подкрепи Македония да влезе в Атлантическия пакт.

Подписването на договора с Македония се отлага за друга дата

Подписването на договора с Македония се отлага за друга дата

На 2 август македонските лидери се срещат с Майк Пенс...

"Ние трябва като на най-близък до нас и съсед и народ - да оставим историците, нека да си спорят, и на мен не ми е приятно по много теми да ги слушам, но по-голямата тема е Македония в НАТО и в ЕС", коментира Борисов, изтъквайки кое е по-доброто за страната ни като съсед.

"Аз съм убеден, че българската политическа класа и в парламента ще ни подкрепят. Това зависи и от политическата класа в Македония този договор за добросъседство да тръгне, защото ако него не можем да подпишем, то какво бихме могли и в последствие - не виждам перспектива", констатира министър-председателят Борисов.

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история
Обновена

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история

Двамата държавни ръководителите ще се поклонят пред паметника на Цар Самуил

По думите му има реален шанс след Черна гора и Македония да тръгне по първо по пътя за приемане в НАТО. Разбира се той не пропусна, че тук фактори на влияние са геостратегическите интереси на Русия, Гърция, САЩ, Сърбия, Албания.

По време на дискусията премиерът изтъкна, че е казал на колегите си от Македония, че докато се бият политическите елити, нищо добро не може да се случи за тази държава. "Едните атакуват Заев, че отишъл да се поклони с мен пред цар Самуил. Другите атакуват други и накрая, какво ще се получи, нищо".

"Не искам да има това усещане, че се изживяваме като основния фактор на Балканите и в Югоизточна Европа", посочи още Борисов.

 

Относно отношенията ни с Турция, Борисов коментира, че в едно нещо, те са изключително коректни, не само към България, но и към ЕС. Това отношение - че те задържат на своя територия мигрантската вълна. "Това е достатъчно основание ние да бъдем с тях в ежедневен, ежеминутен диалог, защото ние нямаме натиск на границата", категоричен бе Борисов.

Относно срещата в Дубровник и така наречения Берлински процес за Западните Балкани, премиерът заяви, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. Той настоя, че кохезионната политика на ЕС не трябва да спира. По думите му, ако нещо хубаво се е случило в държавите в Източния блок това са милиардите евра, които сме получили от кохезионния фонд за да имаме далеч по-развита инфраструктура.

Относно отношенията с Русия, премиерът бе категоричен, че те са строго прагматични. "Ние имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана. Активно се работи по интерконектора с Гърция, Сърбия, с Румъния вече работи. Нашата газопреносна система е изцяло преведена в реверсивен режим. Това дава възможност през европейския газовия хъб "Балкан" да приемем много повече възможности и в търговията и в преноса на газ".

Борисов беше категоричен, че би било неправилно и дори много погрешно като решение, ако се допусне България от газопреносител да стане само клиент.

"Изнасянето на транзита на газ през Украйна и България за Турция и Гърция с Турски поток ще приключи. Тук нямаме смислено обяснение защо през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия ще мине трансферът, който сега минава през България. Именно газовият хъб и интерконекторите ни лишават от зависимост", констатира Борисов.