Запазване на безвъзмездното финансиране на по-бедните и развиващите се райони в Европейския съюз. Това поиска евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам.-координатор в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент Андрей Новаков. Той предлага и конкретни стъпки за по-лесно кандидатстване за европейски пари.

Европейския парламент прие доклада с подкрепата на 80% от гласувалите и с положителното изказване в пленарна зала на еврокомисаря за регионалната политика Корина Крецу.

"Щастлив съм, че получи такава огромна подкрепа, което е гаранция, че Европейският парламент стои солидно за това след 2020 година отново да имаме безвъзмездно финансиране, добре комбинирано с новите финансови инструменти, които имаме. Всеки проект, финансиран през Европейския съюз е доказателство, че имаме бъдеще и прави качествената разлика между това да сме градивни в своите действия и разликата между популистите и такова поведение може да бъде направена лесно", заяви Андрей Новаков.

"Всеки ден чрез кохезионната политика ЕС инвестира в регионите си средно по половин милиард евро. До 2023 г. ще бъдат инвестирани над 450 млрд. евро. За страната ни това са почти 10 млрд. евро под формата на стотици проекти. Целта на доклада е да запази кохезионната политика и нивото на инвестициите след 2020 г. Подкрепата на Европейския парламент днес е подкрепа и към България.", заяви Новаков след приключилото в Страсбург гласуване по-рано днес.

Българският евродепутат призовава да се възползваме в максимална степен от това и да решаваме проблемите, които не можем да оставим за следващите поколения.