Премиерът Бойко Борисов се обяви за колективно членство на ЕС в НАТО. Според него това би било най-прагматичното решение за сигурността.

Борисов е в европейската столица на заседание на Европейския съвет. Основните теми на срещата на върха ще са засилването на сигурността и борбата с тероризма, както и нелегалната имиграция и безконтролната глобализация.

Тероризмът, общата отбрана и сигурността - основни теми на срещата на върха на ЕС

Тероризмът, общата отбрана и сигурността - основни теми на срещата на върха на ЕС

Също така ще бъдат засегнати теми за мигрантите, глобализацията и Брекзит

Според Борисов колективното членство на ЕС в НАТО би довело и до разумно разпределение на парите за отбрана, а и самото милитализиране, което се наблюдава в последните години, ще излезе в пъти по-евтино.

"На фона на това, че искаме да се повишат парите навсякъде - и в социалните фондове, и в образованието, и в инфраструктурата."

Борисов си спомни годините на "зверска" надпреварата във въоръжаването, когато "всичко се даваше за танкове, самолети, вертолети и артилерия". Той попита реторично как е изглеждал през онова време "един москвич" в сравнение с мерцедес, или един телевизор "Опера" и "Филипс".

"Това беше само преди 27 години, не преди 100", подчерта Борисов и посочи "че то или едното, или другото може да стане", т.е. или въоръжаване, или социална държава.

"И тогава с парите, с които разполагат всички държави, да се прецени на кого му трябват повече самолети или кораби. На нас ни трябват повече кораби заради Черно море. Това би излязло хиляди пъти по евтино за това милитаризиране", обясни министър-председателят по отношение на идеята си за колективно членство на ЕС в НАТО и разпределяне на парите за отбрана. 

Според Борисов излизането на Великобритания от ЕС може да нанесе огромни поражения за Общността. "Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС", допълни премиера. 

Туск мечтае Обединеното кралство да остане в ЕС

Туск мечтае Обединеното кралство да остане в ЕС

Можете да кажете, че съм мечтател...

"Колкото повече идва Brexit, за съжаление в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва."

Все пак Борисов бе лаконичен, че един развод не е добър никога и за двете страни. Премиерът посочи обаче, че ще се кандидатираме да приемем и двете евроагенции, които напускат Великобритания, и имаме реален шанс да участваме в съревнованието, ако няма предварителни условия.

Координаторите на групи в ЕП одобриха кандидатурата на Мария Габриел

Координаторите на групи в ЕП одобриха кандидатурата на Мария Габриел

С единодушие

На въпрос за представянето на Мария Габриел като бъдещия ни еврокомисар, Борисов заяви, че всички го поздравяват, но той предпочита да изчака окончателното решение. А на въпрос как приема критиките и нападките от страна на социалистите в България, Бойко Борисов отсече в типичния си стил: "Каквото мислят в България се е тяхна работа."