Засилване на сигурността и борба с тероризма, нелегалната имиграция и безконтролната глобализация са основни теми на двустранната среща на върха на ЕС, която започва днес.

На срещата днес и утре предимно ще доминират теми като борбата с тероризма, общата отбрана и сигурността.

Лидерите на 28-те страни членки ще отделят особено внимание на борбата с тероризма, която остава основна заплаха за страните членки на фона на зачестилите нападения в европейски столици. Ръководителите на държавите ще обсъдят мерки за неутрализиране на терористичната пропаганда и създаване на инструменти за премахване на съдържание, което води до разпространяване на терористични материали, омраза и насилие.

Държавите членки ще обсъдят и структури за съвместно развитие на военните възможности. Участието в обща отбрана, според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е най-добрият пример, че ЕС не насърчава "различни" скорости, а установява работен метод, който трябва да позволи на съюза да достигне "правилната" скорост.

Втората основна тема е незаконната имиграция. Лидерите ще прегледат ситуацията по мигрантския коридор в Средиземно море. С 26% се е увеличил ръстът на пристигналите икономически имигранти в Италия в сравнение с миналата година. Около 1 900 души са загубили живота си във водите на Средиземно море. Държавите ще обсъдят допълнителни мерки за борба с трафика на хора.

Последната основна точка, която е заложена в дневния ред, е безконтролната глобализация. Очаква се сериозен дебат за това как да се подобри реципрочността и проверката на инвестициите на държави, които налагат несправедливи рестрикции.

По време на двудневната среща внимание ще бъде отделено и на започналите в понеделник преговори за Брекзит.

Скай нюз съобщава, че премиерът на Великобритания Тереза Мей се очаква да разкрие подробности за статута и правата, които британското правителство планира да предложи на живеещите на Острова граждани на ЕС.

Това ще е първата среща на върха на ЕС за Мей от катастрофалните парламентарни избори. Премиерът ще обясни британските "принципи" по въпроса за правата на европейските граждани - ключов въпрос на преговорите за Брекзит.

Българската страна ще бъде представяна от премиера Бойко Борисов.