Широк медиен интерес в Русия и Естония предизвика разследването на българската прокуратура за международна схема за пране на пари.

Предполага се, че каналът е използван за изпиране на пари, укриване на данъци и незаконни финансови операции. По случая работят от доста време българските и руските служби за сигурност.

Български прокурори потвърдиха, че съществува такава прокурорска проверка и че в престъпната схема са включени огромни суми руски пари.

Повече от 1 млрд. евро руски пари се перат чрез серия от финансови транзакции в България и Естония, стана ясно от публикация на вестник „24 часа".

„Води се такова разследване", потвърди говорителят на Софийска градска прокуратура Стилияна Кожухарова, цитирана от АФП.

Тя обаче отказа да предостави допълнителни данни по случая като подчерта строго секретния характер на разследването.

„Размерът на разследваните злоупотреби е безпрецедентен за целия Европейски съюз", коментира друг представител на прокуратурата у нас, пожелал анонимност.

Говорителят на Софийски градски съд Елена Трифонова също потвърди информацията, че собственичката на българската фирма "Оптима - Ка" ООД Елизабет Елена Вон Месинг и изпълнителният директор на фирмата Дмитрий Абрамкин са били арестувани във връзка с разследването на прокуратурата.

Според ежедневника „24 часа" милиарди евро от „мръсни руски пари" първо са били влагани в недвижими имоти в България чрез фирма „Оптима - Ка" ООД.

Фирмата е прехвърляла половината от парите към естонската финансова компания "AS Tavid", които след това били изпращани отново в Русия.

Останалата част от парите били прехвърлени към банкови сметки в Кипър, Дубай, Хонконг и други страни, сочат данни на вестника.

Естонските медии цитират представител на "AS Tavid", според когото обаче обвиненията в пране на пари са абсурдни.

Собственичката на „Оптима - Ка" ООД Елизабет Елена Вон Месинг - рускиня с финландско гражданство, е заявила, че „сумата от 1 млрд. евро са оборотните пари на фирмата". Тя също твърди, че не знае защо е предявено обвинение срещу нея.

Вон Месинг е била освободена под гаранция на 23 декември, но има забрана за напускане на страната. Дмитрий Абрамкин все още е в ареста, потвърждават още от прокуратурата.

АФП припомня, че собственичката на „Оптима - Ка" е била обвинена в данъчни измами във Финландия преди 10 години.

„24 часа" пише още, че тя е била женена за член на мафията в Санкт Петербург, но самата Месинг отрича тази информация. По думите на Елизабет Елена Вон Месинг първият й съпруг е работил за руските разузнавателни служби.