Като рутинна ежедневна работа определи случая със задържането на журналиста Димитър Стоянов шефът на Столична дирекция на полицията Любомир Николов.

СДВР излезе с брифинг, чиято тема изрично не пожелаха да уточнят дори и при конкретно зададен въпрос. Тази тайнственост бе запазена и по време на брифинга, от който останаха отворени доста въпроси.

Стана ясно обаче, че сигналът за конфликта е подаден от самия задържан, както твърди Димитър Стоянов. Любомир Николов не отговори директно на въпроса дали именно Стоянов е подал сигнал, но индиректно с репликата, че "сигнал е подаден и от жена му".

Също така въпреки заявката, че действията на полицаите в случая са рутинни, ежедневни и при конфликти се задържат и двете страни и двете се докладват в прокуратурата, не стана ясно освен Димитър Стоянов задържан ли е другият участник в конфликта и разследват ли се неговите действия.

От думите на Любомир Николов стана ясно обаче, че Димитър Стоянов е заявил, че ще дойде в Пето РПУ след като се освидетелства в "Пирогов", но се е забавил доста време, затова и полицаите са направили справка. След като не са установили, че преглед е направен, са се запътили към спешната болница, за да проверят дали има изобщо такова лице. "След намесата на служителите на СДВР лицето е установено и му е дадена възможността да се освидетелства при дежурен лекар в "Пирогов" и след това е задържано", бяха думите на Николов.

Сигналът е подаден в 18 часа в понеделник в Пето РПУ, а до въпросния арест са минали повече от 4 часа.

Шефът на СДВР потвърди, че конфликтът между Димитър Стоянов и служителя на НАП е възникнал във връзка с паркомясто на улица "Васил Петлешков". На въпрос за видеата, с които МВР работи и разпространява, Николов обясни, че първоначално са работили със запис от телефона на жертвата, а после и с видеото от камерата на търговския обект. Защо МВР е разпространило само част от записа, не стана ясно.

Образуваното е досъдебно производство по неотложност. По случая са разпитани и двама свидетели, но тъй като производството не е приключило не могат да се изнасят данни от него. Срещу 40-годишния служител на НАП няма до момента подадени сигнали за други случаи на агресия, въпреки че по информация на медии съседи са свидетелствали за други негови такива действия.

Пистолетът на журналиста е законен, има разрешително за него. Оръжието е иззето и е приобщено към преписката.

Какво се случва извън кадър - ново видео от конфликта с журналиста Стоянов

Какво се случва извън кадър - ново видео от конфликта с журналиста Стоянов

Видеото е без звук

Шефът на НАП излезе с втора позиция след вчерашната защита на служителя си. На страницата на НАП в раздел актуално тя е публикувана и излага тезата, че се прави недопустима спекулация и изкривяване на фактите. Румен Спецов е изгледал целия запис, разпространен в медиите, а "служителят на НАП е станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов". Румен Спецов заявява и че няма да позволи НАП да бъде въвличана в "чужди сценарии за изчистване на нечий имидж"

"Истината би трябвало да е оръжието на журналистите... Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси. Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора. Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие. Заявявам, че няма да толерирам по никакъв начин замесването на името на НАП в определени медийни публикации с цел обслужване на политически или бизнес поръчки."

Накрая Румен Спецов заявява и че служителите могат да бъдат спокойни, тъй като ще имат неговата защита.