Крадецът, който бе ранен от охранител в столичен мол преди дни, имал и предишни престъпни деяния. Това посочи адвокатът на охранителя Милена Калчева пред Софийския градски съд (СГС), където бе разгледана мярката за неотклонение на охранителя Пламен Христов.

Арестуваха охранителя, намушкал предполагаем крадец

Арестуваха охранителя, намушкал предполагаем крадец

Животът на пострадалия е вън от опасност

Последната криминална регистрация е от 9 декември т.г. за кражба. Другата му престъпна проява е от 2015 година за разпространение на наркотици и от 2014 година за унищожаване на чуждо имущество.

В съдебната зала се видя, че охранителят е с бинтована глава. Адвокатката му посочи, че той има 12 шева. Прокуратурата заяви, че и пострадалият е с опасност за живота.

Охранителят Пламен Христов остава в ареста, реши състав на Софийския градски съд. От доказателствата по делото можело да се направи обосновано предположение за авторство на деянието.

Охранител в столичен мол намушка с нож младеж, опитал да краде

Охранител в столичен мол намушка с нож младеж, опитал да краде

И двамата са откарани в болница

Според съда е необяснимо защо охранителят се е разхождал с нож в търговския обект и защо е нанесъл множество прободни рани на пострадалия, както и това че е надскочил възложените му права на охранител.

Според съда охранителят е пристъпил към физическа агресия като вид наказание без да има такива правомощия. Магистратът подчерта, че е извършено посегателство - жизнено важни органи на пострадалия. Раните с нож са в областта на гръдния кош, ръката, и дясното бедро.

Съдът изтъкна, че охранителят пръв е пристъпил към физическа агресия спрямо пострадалия Робърт Алау - нещо, което според защитата обаче, бе отречено.

Адвокатът на охранителя изтъкна, че Алау пръв е започнал да нанася удари на охранителя. Също така имало и словесни нападки от Алау: "Сега ще те довърша! Махай се, боклук!".

Съдът подчерта, че доказателства по делото действително сочат, че пострадалият е бил в мола заедно с негова позната - Катрин Иванова, от където са откраднали пуловер.

Самата Иванова е признала за извършената в съучастие кражба. След като е установено, че двамата са откраднали пуловера, управителката е алармирала охранителя за това.

Според съда, материалите по делото, които показват извършената кражба, би трябвало да бъдат отделени в отделно производство.

Тя е тръгнала да търси крадците и е успяла да измъкне от тях пуловера. Охранителят, който се е притекъл на помощ, е отвел Алау обратно в магазина до пробните, за да не пречат на търговската дейност.

Според свидетелите, обвиняемият Христов първи започнал да налага крадеца. Прокуратурата обяви, че Христов е обвинен за недовършен опит за убийство - нещо, с което съдът не се съгласи.

Според магистрата, фактите сочат за довършен опит, при който изпълнителното деяние е било довършено, но без да настъпи смъртта на пострадалия.

Охранителят остава в ареста, тъй като имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Същевременно съдът порица прокуратурата за допуснати "процесуални пороци" - без обяснение не е представено свидетелство за съдимост на обвиняемия, въпреки, че денят на инцидента бе работен. Не е представен и в срок протоколът за обиск, с който ножът е бил иззет, поради което и той не е приобщен към доказателствата в момента.

Съдът изтъкна, че е било допустимо да бъдат разпитани поемните лица, които са присъствали на обиска на обвиняемия и на изземването на ножа.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок. Ако това се случи, заседанието пред Софийския апелативен съд е насрочено за 3 януари 2017 година от 10 часа.