Бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов получи поредно наказание.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го наказа с намаляване на заплатата с 15% за една година.

Предложението бе на главния прокурор Сотир Цацаров, а нарушенията, на които той се позоваваше - на случайното разпределение на делата, за неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете.

Прокурорската колегия е разгледала и още едно предложение срещу Костов – на шефа на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. Тя иска уволнението му заради случая с Росен Петров-Животното.

Припомняме, Костов отложи изпълнение на 5-годишна присъда на Росен Петров - Животното от групата на Златко Баретата заради заболяване, без да направи проверка на фактите. След това Росен Петров беше арестуван на плажа в Несебър и вкаран в затвора.

По това предложение Прокурорската колегия единодушно е решила да подкрепи становището на дисциплинарния състав и да не наказва Костов.

На следващото си заседание колегията ще разгледа и последната дисциплинарка срещу бившия шеф на спецпрокуратурата, която бе образувана по предложение на 11 от членовете на съвета след получени писма от обвинители и служители, които възроптаха от ръководните решения на Костов.

Светлозар Костов има вече едно наложено наказание - освобождаване от административна длъжност.
ВАС обаче отмени наказанието и върна преписката отново в съвета, защото той е бил наказан, тъй като по принцип бил лош ръководител, а не по конкретния случай. Производството е спряно до приключване на Тълкувателно дело №7 от 2015 г. във ВАС.