След скандално начало на първото заседание отложиха делото срещу Иван Янакиев, обвинен в убийство на пешеходец по непредпазливост през декември 2016 година, пише "Марица-Пазарджик". Тогава Янакиев е шофирал под въздействието на наркотици и уби на пътя 70-годишен човек. Инцидентът предизвика граждански протести.

Адвокатът на обвиняемия произнесе 46-минутна пледоария. В нея той основно припомняше какво се е случило в досъдебното производство и сипеше обвинения за това как не е допускан до факти и документи, за да може да подготви защитата си пред съда. Това изнерви повечето присъстващи в залата.

Адвокат Хари Харалампиев, който защитава частното обвинение от страната на семейството на загиналия, гневно обвини колегата си в „словесна разюзданост”, след като на няколко пъти бе прекъсван от съдия Александър Александров със забележка да спазва протокола. Харалампиев отбеляза, че така се допуска неравнопоставеност между двете страни.

Фалстарт бяха и показанията на част от свидетелите, разказва местното издание. Един от тях – Георги Маринов, заяви, че не е очевидец на случилото се, че протокола от разпита пред следователи не е подписван от него, не е рисувал съдържащата се в него схема на местопроизшествието и не е казал нищо от отразеното като негови показания.

На въпрос на Хари Харалампиев откъде тогава са взети ЕГН-то и мобилният му телефон, свидетелят отговори, че това са данни, до които всеки може да се добере по всевъзможни начини.

И аз мога да намеря Вашия мобилен телефон, ако реша!”, каза Маринов, с което предизвика смях в залата – адвокат Харалампиев е може би единствен в гилдията, който никога не е ползвал джиесем.

Делото бе отложено, за да се направи графологична експертиза на дадените от Маринов показания и за призоваване на още свидетели по искане на адвокатите.