За първите седем месеца на годината МВР и Агенция „Митници“ са предотвратили щети от невнесен акциз за над 19 милиона лева.

От МВР дават справка за заловените количества: повече от 46 милиона къса цигари, над 68 тона тютюн, близо 92 000 литра етилов алкохол, около 230 000 литра газьоли и над 79 000 литра тежко гориво.

Образувани са 740 досъдебни производства, 666 души са привлечени като обвиняеми, като на 13 са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирани престъпни групи, занимаващи се с контрабанда и търговия с акцизни стоки.

Предотвратените щети за държавния бюджет в размер на повече от 19 милиона лева, което е с близо 60% повече от същия период на миналата година.

През първата половина на настоящата година са извършени над 19 767 проверки на стоки и товари с висок фискален риск във вътрешността на страната. В хода на осъществения контрол с цел избягване на отклоненията от данъчното облагане, са предприети обезпечителни действия в 971 случая. Общата стойност на обезпеченията е почти 7 милиона лева.

Според съобщението на МВР, успешните реализации се дължат и на работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Междуведомственият център е инициирал извършването на проверки и финансови ревизии от НАП във връзка с опити за избягване плащането на данъчни задължения от фирми. Координирани са 195 проверки с други структури на МВР и външни контролни органи. Проведени са и 15 национални операции за пресичане и предотвратяване на престъпни дейности, ощетяващи държавния бюджет.

В рамките им е осъществен комплексен контрол на почти 500 обекта за съхранение и разпространение на течни горива, търговски обекти, складови помещения и други. За констатираните нарушения са съставени 170 административни акта и 60 протокола за задължително предписание.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Агенция „Митници“ са изтеглили разпространявани в търговската мрежа около 70 000 литра течно гориво