Съдът във Видин наложи условни наказания на двама чужди граждани за каналджийство по дела, водени от Районната прокуратура във Видин.

Мъжете са от Литва и Турция. Те са осъдени за опит за незаконно превеждане на мигранти през границата на страната на Дунав мост при Видин. И двамата са с присъди от по година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок.

Литовецът с инициали М.Р. е признат за виновен за опит за незаконно прекарване през границата на 33-ма сирийци на 14 май 2024 г. Мигрантите били без валидни документи за самоличност и без адресна регистрация в България, а сред тях имало и 12 непълнолетни. Те били превозвани с товарен автомобил с литовски регистрационни номера с изграден тайник прикаченото към него ремарке бил изграден тайник. Опитът мигрантите тайно да бъдат прекарани през контролно-пропускателния пункт останал недовършен поради намесата на граничните и задържането на каналджията.

Турският гражданин с инициали С.Ч. пък опитал да преведе На 7 юни 2024 г. през ГКПП "Дунав мост Видин - Калафат" сириеца К.Х. и непълнолетния Х.Д. без разрешение на надлежните органи. Той ги превозвал с МПС с турски регистрационни номера, собственост на чуждестранна фирма.

Арестуваха седем лица, прекарвали нелегално мигранти от Афганистан през страната

Арестуваха седем лица, прекарвали нелегално мигранти от Афганистан през страната

Сред задържаните има и двама сръбски граждани