Арестуваха седем лица, прекарвали нелегално мигранти от Афганистан през страната. Това стана ясно на съвместен брифинг на прокуратурата и ГДБОП.

Трафикантите са задържани на 14.06.2024 г. при мащабна акция на територията на страната. Арестуваните до различна степен са били съпричастни към трафика на мигранти. Те са осъществявали транспортирането на чужденци от Афганистан от границата ни с Турция до границата ни със Сърбия. Мигрантите плащали за услугата по 3000 евро.

От държавното обвинение посочват, че са събрани голям обем от доказателства, инкриминиращи престъпната дейност на задържаните лица. Установени са и много автомобили, леки и тежкотоварни, подготвяни за трафик на афганистански мигранти.

Наблюдаващия прокурор Димитър Костов е привлякъл арестуваните към наказателна отговорност. Спрямо шестима от тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Седмото лице, жена, е с МНО домашен арест, тъй като има малко дете.

Костов посочи, че двама от обвиняемите, Л.Л. (23 г.), В.Ж. (22 г.), са сръбски граждани. Н.Т. (40 г.), А.Д. (35 г.), Д.Д. (40 г.), В.С. (43 г.) и А.Т. (30 г.) са българи, като последната е българка от афганистански произход. По думите му лицата са неосъждани, с изключение на А.Т.

Прокурорът отбеляза, че задържаните са си разпределяли конкретни задачи, свързани с транспортирането на мигрантите до сръбската граница. Едно от лицата е контактувало с групите мигратни и е определяло точката на вземане. Другите пък са набирали шофьори и са осигурявали автомобили, добави той.

Полицията залови група мигранти в Казанлък

Полицията залови група мигранти в Казанлък

Водачът на автомобила е задържан