Районният съд в Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от пресцентъра на съда.

Пред съда семейството заявило, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание. Според тях не е важна вярата, а произхода и затова се считат българи и искат да носят български имена.

В представените актове за раждане върху имената на молителите от турско-арабски произход са отбелязани български имена. Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда, въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице.