Административният съд в Кюстендил намали глоба за ТЕЦ "Бобов дол", съобщава БНР.

Санкцията е понижена от 190 000 на 100 000 лева.

Тя беше наложена на централата от екоинспекцията в София за замърсяване с прахообразни частици и миризма на сяра, предизвикана от инсталациите, усетена в района на близкото Големо село.

Екип на РИОСВ направил проверка в райна на ТЕЦ "Бобов дол" след подадени сигнали за замърсяване на 17 февруари миналата година. Установено е, че при работата на багерите и на роторна технология за вкарване на въглища към енерегийните котли се отделят прахообразни частици, които вятърът насочва към близкото Големо село, както и че се усеща миризма на сяра в района на жп гара Големо село заради работата на сероочистващата инсталация.

За установените нарушения са съставени акт и наказтелно постановление в размер на 190 000 лева.

ТЕЦ "Бобов дол" пак цапа незаконно

ТЕЦ "Бобов дол" пак цапа незаконно

Замърсени са водите на три реки край топлоцентралата

От централата обжалват мярката, като в Районния съд в Дупница глобата отпада. От РИОСВ-София обаче на свой ред обжалват, вследствие на което Административният съд в Кюстендил постановява санкция от 100 000 лева вместо определените по акта 190 000 лева.

Решението е окончателно. Отбелязва се, че и преди централата е глобявана с 12 постановления за същото нарушение в размер на от 5 до 10 000 лева, които са влезли в сила.

От ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" признават, че действително при силен вятър се получава запрашаване около централата и в района на Големо село при транспортирането на въглищата, но уверяват, че сe вземат мерки - засадени са дървета и зелени храсти, а също е направен зелен пояс около централата, който да нямалява запрашаването.

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

Съдът потвърди санкцията от 100 000 лв., определена от екоинспекцията