Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ "Бобов дол".

Била е извършена проверка от Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на ИАОС в града по сигнал от рибари за замърсяване на водите на река Струма.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за благоевградското село Покровник. След обход в района на 25 км участъци по реката и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът е топлоценнтралата.

Замърсяването на Струма е станало чрез река Разметаница, десен приток на река Джерман, която е ляв приток на река Струма, където се заустват отпадъчни води от дейността на ТЕЦ-а. Дружеството е титуляр на комплексно разрешително, съгласно което може да зауства в река Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая обаче водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води от ТЕЦ "Бобов дол" с изключително високо съдържание на замърсители.

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

Съдът потвърди санкцията от 100 000 лв., определена от екоинспекцията

Взети са проби на двете места на заустване съгласно разрешителното - пункт №1 - заустване от водоотвеждащ канал след ПС избистрени води в р. Разметаница, и Пункт №2 - заустване от водоотвеждащ стоманобетонен канал след разпределителна шахта- площадка за утаяване на отпадъчни води, разположена на територията на ППС "Черно езеро" в р. Разметаница. След като станат ясни резултатите, ще бъдат предприети действия по компетентност за ангажиране на административно - наказателна отговорност.

Изпълнителната агенция по околната среда към МОСВ е започнала преразглеждане на комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" заради системно замърсяване на основание на Закона за опазване на околната среда.

Целта на процедурата е въвеждане на нови изисквания и условия в разрешителното, които да гарантират спазване на нормите, а искането към ИАОС е отправено от контролиращите звена на МОСВ - РИОСВ и Басейновата дирекция в Благоевград, обясни вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той подчерта, че през годините лично е подавал множество сигнали заради емисии от комина на ТЕЦ "Бобов дол" без сероочистваща инсталация и винаги получавал един и същ отговор от РИОСВ - че поради възникнала авария се е наложило използването на този комин.

Сандов припомни, че срещу много ТЕЦ-ове в България има немалко сигнали от граждани за замърсяване на околната среда и се извършват постоянно проверки от институциите.

Съдът разрешил на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отново отпадъци ?

Съдът разрешил на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отново отпадъци ?

От "Грийнпийс" - България и Екологично сдружение "За Земята" заявяват, че съдът е потвърдил разрешителното

Екоминистърът посочи, че България има наказателни процедури от ЕК, свързани с дейността на ТЕЦ-овете. Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург заради наднормени нива на серен диоксид в района на Гълъбово. По тази причина МОСВ ще предприеме действия срещу замърсителя.

Припомняме, сагата със замърсяването и горенето на отпадъци в топлофикационното дружество продължава отдавна.

През януари миналата година ТЕЦ "Бобов дол" беше глобен със 100 000 лв. заради горене на боклук.

Година по-рано проверка в ТЕЦ-а установи, че отпадъците са горени без разрешително.

На 18 януари 2020 г. прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

ТЕЦ "Бобов дол" иска да минава на газ

ТЕЦ "Бобов дол" иска да минава на газ

Дружеството е внесло докладна за отреждане на терен за изграждане на необходимите съоръжения

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а беше задържан.

На 27 март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци обаче предизвика остро недоволство сред местните хора.

На 10 октомври миналата година Районният съд в Дупница потвърди глобата в размер на 80 000 лв., наложена на "ТЕЦ - Бобов дол" от екоинспекцията в Перник.