Министерството на околната среда и водите отнема разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за изгаряне на отпадъци, предаде БНТ.

По думите на екоминистъра Емил Димитров, при проверка е установено, че в предприятието се изгарят отпадъци, за които няма разрешение.

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Вносът на отпадъци в Македония е забранен, внасяме само в България, твърди македонският управител

Според Димитров другият проблем е, че инвестицията във филтри не е довършена, въпреки че на централата са били поставени срокове, в които е трябвало да изгради изцяло филтърната инсталация.

При проверка миналата седмица от предприятието твърдели, че горят само разрешени отпадъци, но чрез системата за видеонаблюдение е било доказано, че това не е така.

ТЕЦ "Бобов дол": При нас няма опасни отпадъци, жертви сме на институциите

ТЕЦ "Бобов дол": При нас няма опасни отпадъци, жертви сме на институциите

Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително

"Изчакаха няколко дни, след като аз учтиво ги помолих да преустановят мощностите, за които нямат филтри - не са довършени така, както са в комплексното разрешително. Те бяха на друго мнение. Превъртяхме записите и се оказа, че са продължили да изгарят отпадъци - не вредни отпадъци, не опасни отпадъци, не застрашаващи природата и населението, но отпадъци, които не фигурират в тяхното комплексно разрешително." - коментира екоминистърът.