Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Това заяви македонецът, управляващ компанията "Блацион" ООД Горан Ангелов, цитиран от БГНЕС.

"Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в София. Именно тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

По думи на Ангелов отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", защото когато пристигнали на пристанището, лицензът на централата за изгаряне на отпадъци вече бил изтекъл.

Той обясни, че става въпрос за пластмаса и гуми. "Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите, след като бъде направена проверка", увери Ангелов пред МИА.

Откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас

Откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас

Прокуратурата в Бургас води разследване

Той бе категоричен, че информацията в българските медии не е вярна. Македонецът посочи, че ако се получи разрешение, отпадъците ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол" или пък ще бъдат върнати в Италия.

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония - "Дрисла", край Скопие. Той отрече някога да е имало партньорство с "Блацион" ООД.

Ангелов обясни, че никога не са внасяли отпадъци в Македония, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България, коментира той.

Припомняме, бургаската прокуратура започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас. Товарът е бил транспортиран с кораб на 5 септември миналата година, като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

И днес на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Получател на товара е "Блацион" ООД. Съдружниците Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия.

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври 2019 г. с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок обаче собственикът им не ги потърсил.

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. С нея беше обвързано и името на бившият екоминистър Нено Димов, който подаде оставка.

Преди дни започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук. Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Новият екоминистър и ТЕЦ "Бобов дол" отиват на съд

Новият екоминистър и ТЕЦ "Бобов дол" отиват на съд

Той се закани, че ТЕЦ-ът няма да работи, докато не си приведат инсталациите в ред

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Вчера стана ясно, че министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".

В топлоцентралата започнаха проверки за горене на отпадъци още през септември миналата година. След подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел".

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата