Районна прокуратура - Бургас ръководи досъдебно производство, за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от "БМФ Порт - Бургас" ЕАД, съобщават от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място

Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски - гражданин на Република Северна Македония.

В резултат на разследването е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък.

Разследването продължава.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата

Припомняме, че вчера стана ясно, че проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия. 

Преди това пък  започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ревизоро засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Ревизоро засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Първо трябвало да докладва резултатите на премиера

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.