Проверяват за внос на отпадъци на пристанище Варна-Запад, съобщава bTV.

По неофициални данни службите извършват проверка на 25 контейнера с отпадъци от пластмаса и каучук, за които се предполага, че са пристигнали от Италия.

90-дневният срок за поставяне под митнически режим или реекспорт е изтекъл. В този срок трябва да се даде направление на стоката - да се внесе и обмити или да се реекспортира.

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място.

Проверяват всички затворени мини дали са складове за боклук

Проверяват всички затворени мини дали са складове за боклук

Трябва да се установи броят, мястото и последният концесионер на мините

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. Името на бившият екоминистър Нено Димов беше обвързано с темата за боклука, но за сега обвиненията към него са само за водната криза в Перник, заради което той подаде оставка.

Вчера започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук. Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри