Проверяват всички затворени мини дали са складове за боклук, съобщават от държавното обвинение.

В хода на проверката следва да се установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на страната, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз.

Не сме давали разрешение за италианския боклук, увери Нено Димов

Не сме давали разрешение за италианския боклук, увери Нено Димов

МОСВ е компетентен орган по този регламенти

Проверката е възложена от главния прокурор Иван Гешев. В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи.

При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, трябва незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. Името на бившият екоминистър Нено Димов беше обвързано с темата за боклука, но за сега обвиненията към него са само за водната криза в Перник, заради което той подаде оставка

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане". 

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

"Атака" внася предложението си на 15 ануари, а "Възраждане" са го отправили към премиера

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

Щом може да се задържат кметове, защо да не може и министри, чуди се Гешев