Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че на този етап се въздържа от въвеждането на мораториум върху вноса на боклук, съобщава БНТ.

По време на днешното си посещение в Перник той посочи, че за него е приоритетен контролът върху дейността на Регионалните инспекции по околната среда и водите в страната.

По думи на Ревизоро те трябва да се въздържат от издаването на нови разрешения.

В момента трябва да се въздържаме от нов внос, коментира той.

Димитров съобщи и че е разпоредил да бъде създадена ведомствена група, в която да участват всички заинтересовани.

Докато не докладвам на премиера резултат и той не одобри, не мога да кажа нищо за мораториум, категоричен бе той.

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Екоминистърът отиде да види с очите си източения язовир "Студена"

Ще обсъди ситуацията с кмета на Перник Станислав Владимиров

Припомняме, днес екоминистърът отиде в Перник, за да види лично състоянието на язовир "Студена".

Темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. Името на бившият екоминистър Нено Димов беше обвързано с темата за боклука, но за сега обвиненията към него са само за водната криза в Перник, заради което той подаде оставка.

Вчера започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук. Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място